torstai 5. helmikuuta 2009

Käymäseltään barrikadeilla

Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutosesitys lempinimeltään Lex Nokia on ensimmäisessä käsittelyssä 24.2. alkaen. Esitys on mahdollisesti perustuslain vastainen, sillä siinä mm. puututaan yksityisyyden suojaan. Perustuslakivaliokunta asiantuntijalausunnoista huolimatta ei ole sitä mieltä. Perustuslakivaliokunnan jäsenet ovat jättäneet huomiotta useamman oikeustieteen professoritasoisen asiantuntijan yksimielisen lausunnon. Eli siis he ovat mokanneet.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenet ovat vain tehneet huonoa työtä. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki tuli voimaan syksyllä 2004 ja havaittiin ongelmalliseksi. Muutosesityksellä on ollut takkuinen matka ja sen ongelmat ovat olleet tiedossa. Helsingin Sanomat julkaisi lain kulusta ja taustoista yhteenvedon.

En ole ainoa tyytymätön ja meitä oli parisataa ihmistä osoittamassa mieltä Eduskuntatalolla. Professori Kemppinen oli hengessä mukana blogikirjoituksellaan Lex Nokia

Suomalainen on sitten kiltti ihminen. Me vain marssimme ja huutelimme, jossain muualla olisi jo lennellyt roskiksia ja autoja kaatunut. Eniten mielenosoitusten ammattitaitoa taisi olla portailla vastaantulleilla kansanedustajilla.

En olisi ikinä uskonut, että sanoisin jotain hyvää vasemmistosta, mutta Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen puhui pienen oppositiopolitikoinnin lisäksi jopa järkeviä: on olemassa pakkokeinolait, on olemassa laki yksityisydestä työelämässä, ja nyt Lex Nokiana tunnetussa esityksessä säädetyt asiat kuuluisivat sinne. Vasemmistoliitto äänestää vastaan. Myös demarit ilmoittivat äänestävänsä lakia vastaan. Vihreät eivät osanneet taaskaan päättää, tekevät siitä ilmeisesti omantunnonkysymyksen.

Pahimman ryöpytyksen kohteeksi joutuivat Keskustan Janne Seurujärvi (Liikenne- ja viestintävaliokunta) ja Kokoomuksen Kimmo Sasi, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Iso Paha Sasi tiesi saavansa erityiskohtelua, mutta kesti sen urhoollisesti. Mielenosoittajilta olisin toivonut malttia tyytyä välihuuteluihin, koska olisin halunnut vielä tarkemmin kuulla millaista roskaa hän esitti perusteluissaan lain puolesta. Hetken jännitin onko suurimmaksi osaksi miespuolinen mielenosoittajajoukko (naisia arvio n. 10-20% osallistujista) liian kohtelias huutelemaan naisedustajillemme, mutta osansa saivat myös Kokoomuksen Leena Harkimo ja vihreiden Johanna Sumuvuori molemmat Liikenne- ja viestintävaliokunnasta.

Perustuslakivaliokunnan päätöksestä olivat kertomassa kristillisten Kari Kärkkäinen ja vihreiden Ville Niinistö. Niinistö selitti joutuneensa valitsemaan muutosten saamisen yksimieliseen lausuntoon tai eriävän mielipiteensä kirjaamisen muuttumattomaan lausuntoon. Mielenkiintoista. Kaikella ja kaikilla on hintansa. Perussuomalaisten Pertti Virtanen kertoi meille tamperelaisen käsityksensä Nokiasta ja peloitteli minut puolikuoliaaksi nimittämällä joukkoa kasvilaisiksi. Sanoudun irti henkilökultista, vaikka Jyrki J. Kasvi blogissaan usein puhuukin järkeviä. Tästä nimenomaisesta laista kirjoittaessaan hän on ollut hieman huolimaton ja samoja asioita puhui portaillakin. Tosin sanoi hienosti, että isompi asiantuntijuus taitaa olla niissä kansan edustajissa, jotka ovat portaiden edessä kuin kansanedustajissa ovien sisällä.

Olethan ajatuksella tutustunut:
HE 48/2008 vp, itse lakiesitys eli Lex Nokia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti