torstai 28. elokuuta 2008

Sataa sataa ropisee

Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Mutta ei säänkään ennustamisessa ole enää samaa luotettavuutta: Helsingin Sanomat uutisoi, että Tämän kesän ennustukset ovat menneet tavallista useamin pieleen.

Miksikö se minua koskee? Ehkä siksi, että elän sään armoilla. Huonolla säällä ihmiset eivät ratsasta ja hevosten ruoka kasvaa sateella ja korjataan poudalla. Olisi siis ihan kiva osata arvata mitä viikon ohjelmaan kuuluu, asiakkaiden opastamista vai hevosten liikuttamista tai pitääkö kytätä niittokoneen kanssa pellon reunalla ensimmäistä pilvenraosta pilkistävää auringonsädettä.

Maaseudun Tulevaisuus (ammattilehti maanviljelijöille, leikillisesti arvojensa vuoksi myös Maaseudun Menneisyydeksi tituleerattu) tarjoaa kestotilaajilleen Ilmatieteen laitoksen täsmäsään, jossa näkee 6 vrk sääennustuksen verkossa, tutkakuvista pilvi- ja sadealueet. Ennen Hesarin uutisen lukemista olin jo ehtinyt ihmetellä miten koko viikon sää ehtii muuttua monta kertaa viikossa, ihan yhtä monta kertaa kuin päivitykset verkkoon asti ehtivät. Sataa, ei sada, ei kun sataa näinä päivinä, ei kun vasta viikon päästä ja joskus tieto werkossa ei ole edes sen tasalla mitä ikkunasta näkyy.

Tulevaisuuden ennustaminen on siis vaikeaa, mutta odotan mielenkiinnolla mitä pääsen kertomaan sitten vanhana: " ... kun minä olin nuori olivat kesätkin lämpöisiä ja aurinkoa saattoi olla useampi viikko putkeen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti