sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kieli poskessa iiriä eli mitä olen oppinut 10 päivässä

Kesti pari-kolme päivää lukea läpi aakkoset, oppia foneettisen järjestelmän ääntämismerkit ja tunnistaa minkälaisina yhdistelminä niitä käytetään. Tämä on vielä sen passiivisen osaamisen tasolla eli osaan ääntää näkemäni sanan, mutta kuulemani sanan kirjoittaminen ei välttämättä täysin onnistu. Tämä tulee kuitenkin treenattua sanastoa opetellessa.

Sanavarastoni on noin sata sanaa, osaan muodostaa yksinkertaisia lauseita ja pystyn kuuntelemaan rauhallisella keskusteluvauhdilla puhuttua kieltä niin, että erotan kaikki sanat ja ymmärrän jo osaamani. Tiedän eron lukusanoja, esineitä ja ihmisiä laskettaessa ja useinmiten osaan taivutella maskuliiniset ja feminiiniset sanat oikeanlaisiksi numeroiden perään.

Seuraava tavoite on opetella ulkoa runsaasti sanoja, kuunnella luettuja tekstejä, joissa on jo paljon vieraita aikamuotoja ja outoja kielenkäyttötilanteita. Aion myös ´saada aktiiviseen osaamiseen kielioppisäännöt, jotka nyt tunnistan passiivisesti. Tämä on alun hitauden jälkeen se nopean edistymisen vaihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti