sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Syömisen juhlaa

Suomalaiset pyhäpäivät ovat järjestään ruokajuhlia. Kovin moni ei muista koulun uskonnon opetuksesta miksi mitäkin juhlaa vietetään. Minä, uskoton, muistan. Väitän kylläkin juhlivani par'aikaa kevättä ja aamunkoittoa ja ajattelen erilaisia kevään ja hedelmällisyyden jumalattaria Egyptistä pääsemisen sijasta tai jumalan pojan kuoleman ja ylösnousemuksen sijasta.

Ruokaa toki teen. Syön (jumalan) karitsaa, (uuden elämän ja ylösnousemuksen) munia, (happamatonta leipää) mämmiä ja (paastonajan ylijäämistä kertyviä munia ja käyttämättä jääneestä maidosta hapatettuja) kermaisia rahka- ja munaruokia kuten pashaa, kulitsaa ja syrnikeitä.

Suomalaiset ovat joulukristittyjä eli muuten kirkossa käymättömät muistavat jouluna mennä. Idempänä taas on pääsiäisortodokseja, sillä maallistuneetkin nauttivat pääsiäisyön jumalanpalveluksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti